Breien met Agnes
Verbinden voor een duurzame wereld
Expositie "Verscheurd Groningen"
De expositie 'Verscheurd Groningen' bestaat uit de foto-expositie 'Geraakte Groningers', 'het warmste huisje van Groningen' en een terugblik op de acties 'Breien voor Groningen' en 'Gas, we breien er een einde aan'. De provincie biedt ruimte aan deze expositie omdat het op een positieve manier aandacht vraagt voor de problemen waar de mensen in het aardbevingsgebied mee te kampen hebben.
De expositie reist rond om aandacht te vragen voor de gaswinningsproblematiek in Groningen. De gaswinning zorgt voor veel problemen: het draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor aardbevingen. Deze aardbevingen veroorzaken niet alleen scheuren in huizen, maar vooral ook scheuren in de levens van mensen.
Op maandag 15 januari wordt om 15 uur de expositie geopend.
Programma
14.45 uur Ontvangst in het Atrium
15.00 uur Openingswoord van gedeputeerde Eelco Eikenaar
15.05 uur Toelichting op de expositie door Jorien de Lege, Agnes Bakker en Annet Eveleens
15.20 uur Gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken
16.00 uur Einde programma
Over de sprekers
Gedeputeerde gaswinning Eelco Eikenaar van de provincie Groningen behartigt de belangen van de Groningers in het aardbevingsgebied, onder meer in Den Haag. Hij zet zich in voor het terugdringen van de gaswinning, het versnellen van schadeherstel en de versterkingsoperatie. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeenten, de landelijke overheid en alle andere betrokkenen.
Jorien de Lege is als campagneleider Energie bij Milieudefensie betrokken bij acties in Groningen rondom de gaswinning.
Kunstenares Agnes Bakker (Breien met Agnes) zet breien in als middel om mensen met elkaar te verbinden. Dit heeft zij samen met Milieudefensie gedaan binnen de acties 'Breien voor Groningen' en 'Gas, we breien er een einde aan', waarbij honderden mensen uit heel Nederland mee breiden uit solidariteit met de Groningers in het aardbevingsgebied. We breiden een warme deken voor het kleinste huisje van Groningen, 't Hoeske van Thais Joaptje in Rottum, en legden een deken van 500 vierkante meter voor het tweede kamer gebouw in Den Haag.
Annet Eveleens uit Rottum (Groningen) was als fotograaf betrokken bij het project ‘Breien voor Groningen’. Ze fotografeerde het hele proces; van breicafés tot en met de presentatie van de warme deken over 't Hoeske van Thais Joaptje in Rottum. Daarnaast maakte ze de fotoserie 'Geraakte Groningers', waarbij ze mensen portretteerde die door de aardgaswinningsproblematiek in actie zijn gekomen. Het breiwerk loopt als een rode draad door de fotoserie.
