Over Breien Met Agnes
Mijn missie
De kern van duurzaamheid is liefde.
Liefde voor jezelf, voor anderen en je leefomgeving.
Dat kan alleen als je verbonden bent met elkaar.
Dat is mijn missie met Breien Met Agnes:
verbinden voor een duurzame wereld.
Met het breien als middel niet als doel.
Breien om mensen te verbinden.
Aan elkaar, aan de natuur, aan kunst, aan zichzelf.
Zoals het huidige project Breien voor Groningen.

Alles begint met een idee
In het voorjaar van 2013 breide ik aan mijn eerste met plastic gebreide sjaal. Hier zie je me op 5 maart 2013 onderweg naar een IVN meewerkersbijeenkomst in Driebergen. Ik breide deze sjaal van plastic boodschappen tassen om aandacht te vragen voor de plastic soep. Uit deze sjaal ontstond uiteindelijk het concept 'Brein Met Agnes'. Wat is er ontzettend veel gebeurd sinds die treinreis ...

Duurzaamheid beleven
Vanuit mijn werk kreeg ik in die tijd de vraag om met een klas het onderwerp duurzaamheid te behandelen. Deze vraag werd me gesteld in mijn functie als educatief medewerker van IVN Noord waar ik nu nog steeds met veel plezier werk.
Ik koos ervoor om iets nieuws te maken van afval. Aan de kinderen vroeg ik om thuis oude plastic tassen en doppen te verzamelen en mee te brengen. We gingen aan de slag en maakten vrolijke bloemen en versieringen. Spelenderwijs spraken we over het onderwerp duurzaamheid en de plastic soep. Ik merkte dat deze actieve manier werkte: samenzijn en bezig zijn om aandacht te vragen voor de plastic soep.


Welkom in het Soep en Brei Café
Toen Welcome To The Village me vroeg of ik voor het festival een plastic wandkleed wilde breien, wist ik dus al in welke vorm ik dat wilde doen: een Soep en Brei Café. Een plek waar mensen tijdens het festival mee konden breien en praten en even bijkomen van het de festivaldrukte. Met op tafel een ouderwetse terrine met plastic soep.
En ook hier werkte het breien verbindend. Samen breien opent kennelijk onze harten want er ontstonden bijzondere gesprekken en ontmoetingen. Ik voelde liefde en verbinding. Er werd iets geraakt in mij. En dat is precies wat ik graag wil: verbinden voor een duurzame wereld.


(Agnes, welke achtergrond vind je fraaier? Deze hierboven of deze hieronder? Ik vind deze hieronder ook wel mooi en iets rustiger. En jij? )
Een kleed met een verhaal
Na Welcome To The Village volgden er veel andere festivals zoals het FestiValderAa en Taribush Kuna. Het wandkleed is inmiddels gegroeid tot 50 vierkante meter reisde door heel Nederland. Zo hing het al in het Jopie Huisman Museum in Friesland en in het Lakenmuseum in Leiden. En werd het als backdrop gebruikt bij de show van Jan Douwe Kroeske tijdens Eurosonic.



Hier kunnen een paar testimonials
Breien voor Groningen
In 2016 zijn we gestart met het project Breien voor Groningen naar een idee van Brenda Harsveld van Milieudefensie. We wilden met een ludieke breiactie de slachtoffers in het aardbevingsgebied in Groningen een warm hart toedragen en daarbij zo veel mogelijk mensen uit heel Nederland bij betrekken. Het doel was samen een warme deken te breien van 100 vierkante meter. Deze oproep resulteerde in een een enorme brei-golf door heel Nederland waardoor er uiteindelijk maar liefst 230 (?) meter werd gebreid. Zelfs Freek de Jonge breide mee.



Een deken met een verhaal
Met alle lapjes voor de deken kon op 3 maart niet alleen het kleinste huisje van Groningen in Rottum worden ingepakt, maar ook een tafelmodel en een replica. De replica reist als kunstobject langs diverse musea en exposities. Na alle ingepakte huizen werd een enorme deken op 27 juni aangeboden aan de Tweede Kamer in Den Haag.



Hier kunnen een paar testimonials


Ik ben ondernemer
In 2016 voelde ik dat ik mezelf en Breien Met Agnes net zo serieus wilde nemen als mijn publiek. Dus werd het tijd voor een website en een eigen logo. Best een stap maar net als mijn wandkleed laat ik deze website en mijn ondernemerschap organisch groeien waarbij ik trouw ben aan mijn missie: verbinden voor een duurzame wereld. Zodat er liefde tussen mensen ontstaat waardoor ik word geraakt. En dat kan ik tegenwoordig gelukkig heel goed voelen en toelaten ...
En wat is er veel liefde op de wereld als je je er voor open stelt.
Dus ben ik nu ondernemer. Naast alles wat ik verder ook allemaal ben: vrouw, moeder, vriendin, dochter, schoondochter, pleeg-oma, werknemer, collega, kunstenaar, levensgenieter, wandelaar, harde werker, creatief, liefde, piekeraar, natuurliefhebber, dromer, open, sfeermaker, festivalganger, verbinder, blogger, dagvoorzitter, spreker en nog veel meer.



Nu volgt klad tekst hoor (ten dele):
Rest van deze pagina nog op te maken:
Testimonials met een model popup (zie alvast twee teksten hieronder). Ik zou het mooi vinden als ik foto's zou hebben van deze dames.
Mijn team breiwilligers of enkele eruit lichten?
Call to action vaker op de pagina misschien



Blij met breiwilligers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamu





Breien Met Agnes is een simpele en doeltreffende formule
"Je staat op een festival en breit met plastic zakken. Dat is de simpele formule. Breien geeft rust tijdens de hectiek van een festival, heb ik gemerkt. Je zit met elkaar rond een biertafel en raakt met elkaar in gesprek over brei frustraties van vroeger of krijgt blije brei verhalen te horen. Maar er wordt ook gesproken over de plastic soep. In de oceanen drijven eilanden van plastic, op straat ligt plastic. Helaas.. want plastic verteert niet. We kennen de beelden van open gesneden vogels vol met plastic. We willen niet wijzen met een geheven vingertje, maar zijn in gesprek. En ondertussen breien we gewoon door. En wordt het wandkleed alsmaar groter. Er zijn al zoveel mensen die er aan mee gebreid hebben. Dat geeft moed om ook het plastic soep probleem aan te pakken. Als we het met elkaar doen dan moet dat lukken."
~ Pyke Kroes, breiwilligster
De kern van duurzaamheid zit in je zelf
"Agnes ken ik al heel lang, nog van ver voor ze begon aan het plasticsoep verhaal. Ineens was het daar, plastictassen verzamelen, stroken knippen, bolletjes maken en breien maar. De boodschap was duidelijk. Niet dat er meer gebreid moest worden, maar dat we na moeten denken over ons plasticgebruik. Ik was wel onder de indruk van de boodschap die Agnes uitdroeg. ‘De kern van duurzaamheid zit in jezelf’, zegt Agnes en ik ben het daar helemaal mee eens. Als jij goed zorgt voor jezelf, je medemens, je omgeving dan kun je zeker ook zorgen voor een duurzame wereld. Het gaat verder bij Agnes, zij verbindt mensen door de breipennen, de bolletjes plasticdraad die eens plastictassen waren. Een aantal keren heb ik zelf meegedaan aan de breiprojecten, jongeren leren breien met plastic en ondertussen het verhaal over de plasticsoep uitdragen. Mensen bewuster maken over hun gedrag ten aanzien van de materialen die we gebruiken en vervolgens weggooien. Hoe duurzaam wil je het maken. Met Agnes is niets te dol en haar grote enthousiasme om op kleine schaal iets groots te maken en te laten zien aan de mensen om haar heen, ik heb er diep respect voor en ga graag mee in die reis.
Lieve Agnes, blijf het uitdragen, het is een boodschap die altijd ergens landt en die we niet vaak genoeg kunnen blijven herhalen."
~ Grietje Looff, voorzitter IVN afdeling Hoogeveen en breiwilligster
Inspiratiegesprek
Kan ik jouw project of evenement of festival ook versterken qua inspiratie, beleving, interactie en verbinding? Of wil jij het onderwerp duurzaamheid verbinden met een betere wereld? Laten we elkaar inspireren!