“Verscheurd Groningen” in UMCG

No comments exist

Breien met Agnes

Verbinden voor een duurzame wereld

"Verscheurd Groningen"
exposeert in UMCG

 

De expositie "Verscheurd Groningen" bestaat uit de fotoserie "Geraakte Groningers", "het warmste huisje van Groningen" en een terugblik op de craftivisme acties "Breien voor Groningen" en "Gas, we breien er een einde aan." In het UMCG zullen de foto's en het huisje te zien zijn. Dit huisje is een replica van het kleinste huisje van Groningen; 't Hoeske van Thais Joaptje in Rottum.
Deze expositie reist rond om aandacht te vragen voor de gaswinningsproblematiek in Groningen. De gaswinning zorgt voor veel problemen: het draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor aardbevingen. Deze aardbevingen veroorzaken niet alleen scheuren in huizen, maar vooral ook scheuren in de levens van mensen.
Informatie over de makers:
Kunstenares Agnes Bakker (Breien met Agnes) zet breien in als middel om mensen met elkaar te verbinden voor een duurzame wereld. Samen met Milieudefensie heeft zij in 2017 de acties "Breien voor Groningen" en "Gas, we breien er een einde aan!" uitgevoerd. Honderden mensen uit heel Nederland breiden mee uit solidariteit met de Groningers in het aardgaswinningsgebied. We breiden een warme deken voor het kleinste huisje van Groningen; 't Hoeske van Thais Joaptje in Rottum en legden een deken van ruim 500 vierkante meter voor het tweede kamer gebouw in Den Haag. Voor meer informatie zie www.breienmetagnes.nl
Annet Eveleens uit Rottum was als fotograaf betrokken bij het project "Breien voor Groningen". Ze fotografeerde het hele proces: van breicafés tot en met de presentatie van de warme deken over 't Hoeske van Thais Joaptje in Rottum. Daarnaast maakte ze de fotoserie "Geraakte Groningers", waarbij ze mensen portretteerde die door de aardgaswinningsproblematiek in actie zijn gekomen. Het breiwerk loopt als een rode draad door de fotoserie. Voor meer informatie zie http://eveleens-fotografie.nl/
Functioneel vormgever Jeroen Kluitenberg was vanuit zijn studie Academie voor Popcultuur aangesloten bij het project "Breien voor Groningen". Hij droeg zorg voor de technische kant van het toedekken van het huisje met de warme deken. Tevens ontwierp hij samen met kunstenares Agnes de kunstzinnige vertaling van het project: "het warmste huisje van Groningen" een replica van 't Hoeske van Thais Joaptje in Rottum.
Te zien vanaf 27 april tot en met 17 juni in UMCG Groningen. Vrij toegankelijk!
AnEv2018jan.15-0259-HR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *